Wybór materiałów dotyczących przygotowania i wprowadzenia stanu wojennego na terenie województwa ciechanowskiego. Cz. 4: Dokumenty z lat 1982–1983 - Zygner, Leszek (Studia Mazowieckie, 2025)
W ostatnich miesiącach stanu wojennego szefostwo MSW postanowiło wykorzystać system komputerowy do przetworzenia danych o osobach internowanych z terenu całego kraju. W związku z tym dyrektor Biura „C” MSW płk Kazimierz Piotrowski przesłał do wszystkich komendantów wojewódzkich tabulator dotyczący informacji o osobach internowanych z prośbą o ich aktualizację i ewentualne uzupełnienie. Przy tej okazji wyszło na jaw, że do dotychczasowego wykazu osób internowanych w województwie ciechanowskim należy dopisać siedem osób. Cztery spośród nich do tej pory nie były przez historyków uwzględniane, stąd wyjątkowa wartość tych dokumentów, choć tylko dla jednej osoby z tej czwórki udało się odnaleźć teczkę internowanego, a dla kolejnej nakaz internowania. Nie zmienia to faktu, że jest podstawa do tego, aby przyjmowaną dotąd w pracach historyków liczbę internowanych na terenie województwa ciechanowskiego (25 osób) zwiększyć o kolejne cztery osoby, co tym samym daje ogólną liczbę 29 osób internowanych w latach 1981–1982. Lista tych osób – zawierająca 29 nazwisk – zgodna jest z odnalezionymi niedawno materiałami MSW na temat osób internowanych z poszczególnych województw, w tym z województwa ciechanowskiego. Prezentowane dokumenty dotyczącą właśnie tych osób. Dodać warto, że wszystkie te osoby były też uwzględnione w utworzonym przez MSW komputerowym systemie przetwarzania danych o internowanych.