2. Szkoła Podoficerska Strzelców Granicznych w Ciechanowie - Sobczak, Antoni Krzysztof (Studia Mazowieckie, 2022)
Publikacja stanowi kolejny efekt pracy badawczej obejmującej historię formacji granicznych – tym razem Strzelców Granicznych. W 2019 r. ukazał się drukiem artykuł poświęcony 9 pułkowi Strzelców Granicznych, który stacjonował w ciechanowskich koszarach od 28 października do 1 grudnia 1920 r. Był jednym z dziewięciu pułków Strzelców Granicznych – formacji, której działalność obejmują ramy czasowe od marca 1920 r. do marca 1921 r. Miała ona strukturę pułkową opartą o etat kawalerii. Badania archiwaliów dostarczają wciąż nowych informacji, pozwalając na poznanie nowych – nieznanych dotychczas faktów. Potwierdzenie tej prawidłowości miało miejsce w styczniu 2020 r. podczas kolejnej kwerendy w Archiwum Straży Granicznej w Szczecinie. W zawartości jednego z zespołów ujawniono dokumenty zawierające informacje na temat działalności 2. Szkoły Podoficerskiej Strzelców Granicznych. Przez pewien krótki okres miała ona swoje miejsce postoju w Ciechanowie. Ten ciekawy i dotychczas nieznany materiał posłużył do opracowania niniejszego tekstu, który ujawnia kolejną kartę z dziejów Ciechanowa.