Pamiętnik żołnierza 13 pp Piotra Garbarczyka z przygotowań i działań wojennych (24 marca 1938–28 września 1939) - Majewska, Ludwika (Studia Mazowieckie, 2024)
Piotr Garbarczyk (1915–2001) pozostawił po sobie niewielkich rozmiarów zeszyt zawierający przebieg jego służby wojskowej w 3 kompanii ciężkich karabinów maszynowych 13 pułku piechoty w Pułtusku. Na stronach zeszytu znajdują się spisywane na bieżąco wydarzenia, w których autor uczestniczył podczas wojny obronnej 1939 r. Pamiętnikarz skupił się na zapamiętaniu nazwisk dowódców i najważniejszych z wojskowego punktu widzenia wydarzeń. Szczególne znaczenie miała dla niego bitwa pod Gruduskiem oraz obrona Twierdzy Modlin, podczas których kilkukrotnie uniknął śmierci.