Do naturalnych czynników decydujących o wielkości produkcji roślinnej, poza
glebą, należy pogoda. Szczególnie o wielkości i jakości uzyskiwanych plonów
decyduje temperatura powietrza i opady atmosferyczne. Obserwowane
w okresie ostatnich kilkudziesięciu lat zmiany klimatu charakteryzujące się
wzrostem wartości temperatury powietrza i spadkiem sum opadów atmosferycznych
prowadzą do pogłębiania się posuchy i stepowienia wielu obszarów
na terenie Polski. Do określenia wielkości wystąpienia tego zjawiska
na terenie południowo-wschodniej części Lubelszczyzny wykorzystano dane
meteorologiczne ze stacji funkcjonujących na terenie Zamościa w okresie od
1976 do 2022 r. Na podstawie średnich miesięcznych wartości temperatury
powietrza i sum opadów atmosferycznych obliczono wartość współczynnika
Sielianinowa w okresie wegetacyjnym (kwiecień–październik) i określono
efektywność opadów w poszczególnych miesiącach. Uzyskane wyniki wykazały,
że na badanym obszarze w analizowanym okresie następował wzrost
wartości temperatury powietrza i spadek sumy opadów atmosferycznych,
co stanowi poważne zagrożenie pojawienia się procesu przesuszenia gleb
i stepowienia na tym obszarze.
Zasady cytowania